Архива догађаја у раду КЗК

12. фебруар 2023.

Позив за сарадњу

Mobirise Website Builder

Поштовани ствараоци,
Редакција часописа Крило Вас позива да за 9. број пошаљете своје прилоге инспирисане историјом, културом, образовањем и етнологијом града Крагујевца.
Стихови наше песникиње Слободанке Луковић "Прича се: на Лепеници зри град знамен…" нека Вам буду крилатица.
Радове ћемо примати до 1. априла 2023..
Молимо Вас да се придржавате упутства за ауторе објављеном у Крилу (7/8) које је у прилогу.
Срдачно, Редакција Крила

УПУТСТВО АУТОРИМА:
Радови треба да буду достављени електронски, у прилогу –као отворени документ (Word), на следећу адресу: krilo.kzk@gmail.com
1. Дужина рукописа: до 10 страница
2. Формат: фонт: Times New Roman; величина фонта: 12; размак између редова: Before: 0; After: 0; Line spacing: Single
3. Параграфи: формат: Normal; први ред: увучен аутоматски (Col 1)
4. Име аутора: Наводе се име(на) аутора, средње слово и презиме(на). Име и презиме домаћих аутора увек се исписује у оригиналном облику. Уз рад доставити и краћу биографију.
7. Језик рада и писмо: Језик рада мора бити српски - ћирилица.
8. Наслов: великим словима.
9.Не може се објавити рад који је већ објављен у неком часопису, ни у књизи, ни под сличним насловом, нити у измењеном облику.
14. Табеларни и графички прикази:
Табеларни и графички прикази треба да буду дати на једнообразан начин, у складу с лингвистичким стандардом опремања текста. 

07. фебруар 2023.

ДАНИ КРАГУЈЕВАЧКЕ КЊИГЕ

Mobirise Website Builder

У уторак 7. Фебруара 2023. у оквиру манифестације „Дани крагујевачке књиге“ у Народној библиотеци „Вук Караџић“ у Крагујевцу као завичајни стваралац представљен је један од оснивача и председник КЗК, Животе Марковића Пушкина.
О плодном књижевном опусу, као оснивачу Књижевне заједнице Крагујевац, и оснивачу часописа за књижевност језик, културу и изузетност „Крило“ говориле су Гордана Вучковић, Александра Ђорђевић и Зорица Сорак.
О прози Животе Марковића Пушкина говорила је Гордана Вучковић осврнувши се на књиге „Видојево сведочење“, „Страх од анестезије“ и „Душа глине“. Она је истакла необичне називе ових романа као и аутентичност и реални оквир њихових јунака којима је аутор успешно и јединствено градио свој прозни текст.
Александра Ђорђевић дала је критички осврт на поезију и прозу Животе Марковића Пушкина истакавши његов хуманизам и јак завичајни мотив и припадност свом народу као основну и садржајну причу и песму његовог стваралаштва.
Зорица Сорак је говорила о Животи Марковићу Пушкину као изузетно плодном и успешном књижевном посленику који се огледао у раду Књижевне заједнице Крагујевац и часописа „Крило“. Истакла је да је био иницијатор бројних књижевних дешавања и сусретања многих књижевника.
Поезију Животе Марковића Пушкина стихове је говорила Емилија Живојиновић..

26. децембар 2022.

Стваралаштво у фокусу

Mobirise Website Builder

26. децембра 2022., у библиотеци „Вук Караџић“ у Старој радничкој колонији – Крагујевац реализован је књижевни догађај 2022: Стваралаштво у фокусу на коме је представљена продукција Књижевне заједнице Крагујевац у 2022. години.

Посетиоцима је представљен двоброј часописа „Крило“ (7/8), апликација „Књижевнице Крагујевца“, као и нове књиге наших чланова Даре Радојевић, Слободанке Луковић, Животе Пушкина Марковића, Свете Маџаревића, Братислава Милановића и Ђуре Миликића.

О издавачким подухватима КЗК су говориле Зорица Сорак, Звездана Громовић, Емилија Живојиновић, Љиљана Мирић.

У име Културно-историјског центра „Српска круна“ нашој Књижевној заједници је додељено
високо признање Светосавски венац. Признање је уручила Мирјана Раденковић, генерални
секретар Српске круне.

Књижевна заједница Крагујевац
Браће Петковића 13/16
тел. 0612085619

© Copyright 2022 KZK All Rights Reserved. design by JONY

Made with ‌

No Code Website Builder